Themabrief SER
|
Webversie |
|
 |
Sociaal-Economische Raad |
Themabrief Arbeidsmarkt en Arbeidsparticipatie |
15 mei 2025 |
|
|
|
|
Nieuwsbrief met nieuws, columns, podcasts, overheidsinformatie en recente boeken en artikelen over het thema arbeidsmarkt en arbeidsparticipatie |
|
|
|
1 op de 5 werkhervatters vindt na WW baan bij uitzendbureau
Nieuwsbericht CBS, 14 mei 2025.
n 2022 waren er 221 duizend nieuwe ontvangers van een uitkering uit de Werkloosheidswet (WW). Een jaar later had 51 procent van hen een nieuwe baan.
Zie ook het bericht: Werkloosheid in april 3,8 procent
HBO-Monitor 2024: Uitstekende arbeidsmarktpositie hbo-afgestudeerden
Nieuwsbericht vereniging Hogescholen, 9 mei 2025.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de hbo-afgestudeerden binnen drie maanden een baan vindt. Zeven op de tien afgestudeerden hebben een vaste aanstelling. Zeker driekwart van de afgestudeerden blijft werken in de regio waar ze zijn opgeleid. Lees ook de factsheet
Afname aantal zzp’ers na jarenlange stijging
Nieuwsbericht CBS, 8 mei 2025.
Het aantal zzp’ers van 15 tot 75 jaar is in het eerste kwartaal van 2025 gedaald met 28 duizend ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2024. Het past bij het beeld dat bedrijven naar verwachting minder zzp’ers zullen inhuren in 2025, onder andere vanwege de handhaving met betrekking tot schijnzelfstandigheid.
Werkgevers morren over regels die moeten helpen om de loonkloof te dichten
Nieuwsbericht RTL, 7 mei 2025.
Werkgevers moeten meer doen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Maar het wetsvoorstel dat hiervoor klaarligt, zorgt volgens hen voor een 'enorme administratieve last'. Bedrijven moeten openheid geven over hun lonen en salarisverschillen objectief kunnen uitleggen. Wie niet voldoet, riskeert boetes en claims.
In 2023 iets meer grenspendelaars vanuit Duitsland en België
Nieuwsbericht CBS, 7 mei 2025.
In 2023 werkten in Nederland bijna 89 duizend mensen die over de grens woonden: 44 duizend uit België en 45 duizend uit Duitsland met name in de provincies Limburg of Brabant.
Vereenvoudiging Banenafspraak: Eerste Kamer akkoord
Nieuwsbericht AWVN, 6 mei 2025.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel ′Vereenvoudiging van de Banenafspraak en de Quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking′ met algemene stemmen aangenomen.Staatssecretaris Nobel heeft al eerder aan de Tweede Kamer toegezegd om nog voor de zomer in een brief zo concreet mogelijk zijn plannen aan te geven voor een nieuwe banenafspraak. Belangrijk uitgangspunt is dat de ondersteuningsbehoefte van mensen centraal moet komen te staan, in plaats van de uitkering die mensen ontvangen of de specifieke doelgroep waar ze toe behoren.
Quality Jobs Roadmap
Nieuwsbericht VNO-NCW, 1 mei 2025.
Eurocommissaris Roxana Minzatu gaat een strategie voorstellen om kwaliteitsbanen in Europa te creëren en behouden.
Arbeidsmarkt minder krap in het eerste kwartaal van 2025
Nieuwsbericht CBS, 30 april 2025.
Het aantal vacatures nam in het eerste kwartaal af met 7 duizend terwijl het aantal werklozen met 16 duizend toenam. De arbeidsmarkt werd hierdoor minder krap.
'Langer ouderschapsverlof lost personeelstekort in kinderopvang op'
Nieuwsbericht NOS, 29 april 2025.
Zorg dat ouders tijdens het eerste levensjaar van hun kind langer betaald thuis kunnen blijven. Dat is beter voor de baby en bovendien een effectieve manier om het personeelstekort in de kinderopvang te verminderen, zeggen twee economen.
Loonverschil tussen mannen en vrouwen steeds kleiner
Nieuwsbericht CBS, 29 april 2025.
Het gemiddelde uurloon van vrouwen in 2024 was 10,5 procent lager dan dat van mannen. In 2010 was dit nog 19 procent. De laatste jaren lopen vrouwen het loonverschil sneller in.
Kabinet zet nieuwe stap naar bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders
Nieuwsbericht Rijksoverheid, 25 april 2025.
Het kabinet zet in 2026 een volgende stap naar bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders. De kinderopvang wordt dan voor een grotere groep werkende ouders beter betaalbaar. Dat betekent dat voor ouders meer werken meer gaat lonen.
Werkgevers: verlofregelingen moeten eenvoudiger
Nieuwsbericht AWVN, 25 april 2025.
Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (43%) ervaart knelpunten in het wettelijke verlofstelsel.
Ze pleiten daarom voor minder wetgeving op het gebied van verlof. Werkgevers zijn tegelijkertijd ruimhartig in het toekennen van verlof: 40% vult wettelijke regelingen aan en diverse werkgevers hebben extra verlofregelingen afgesproken in bijvoorbeeld de cao of arbeidsvoorwaardenregeling.
Transforming the workforce: How PES are supporting the skills revolution
Nieuwsbericht Europese Commissie, 24 april 2025.
Het PES-netwerk heeft zojuist een thematisch rapport gepubliceerd waarin de rol van PES bij loopbaanbegeleiding en vaardigheidsbeoordeling en bij de ontwikkeling en levering van individuele leerrekeningen (ILA's) ter ondersteuning van levenslang leren en vaardigheidsontwikkeling wordt belicht.
Effecten arbeidsmarkttoelage Nationaal Programma Onderwijs 2021-2023
Nieuwsbericht CPB, 23 april 2025
De arbeidsmarkttoelage voor werk op scholen met de grootste risico’s op onderwijsachterstanden, heeft in de eerste twee jaar na de invoering geen groot effect gehad op de instroom, uitstroom en het behoud van leraren op deze scholen.
Onderzoek naar realisatie banenafspraak van start
Nieuwsbericht NBBU, 23 april 2025.
SEO Economisch Onderzoek voert in opdracht van het Ministerie van SZW opnieuw een onderzoek uit naar de realisatie van de Banenafspraak. Lees meer over het onderzoek.
Structurele investering in beschut werk
Nieuwsbericht VNG, 23 april 2025.
Het kabinet maakt extra geld vrij voor beschut werk. Het gaat om een bedrag dat oploopt tot € 90 miljoen per jaar, op basis van een toenemend aantal beschutte werkplekken.
How can we better measure the demand for AI and other skills on the labour market?
Nieuwsbericht ROA, 22 april 2025.
Deze beleidsnota presenteert een nieuwe benadering om te begrijpen hoe de vraag naar AI en andere vaardigheden op de arbeidsmarkt evolueert. Met de snelle verspreiding van digitale en generatieve AI-technologieën is het beoordelen van hun impact op de werkgelegenheid en de vereiste vaardigheden steeds belangrijker geworden voor zowel onderzoekers als beleidsmakers.
Hbo’er met migratieachtergrond vindt sneller baan dan voorheen
Nieuwsbericht ROA, 16 april 2025.
De onderwijsdeelname en het opleidingsniveau van jongeren met een migratieachtergrond in Nederland zijn de afgelopen decennia sterk gestegen, wat heeft geleid tot verbeterde arbeidsmarktuitkomsten voor deze groep. Dat blijkt uit gegevens van afgestudeerde hbo’ers met een bachelordiploma uit de HBO-Monitor over de periode 2011–2023.
Waterbedeffecten van arbeidsmarktbeleid
Nieuwsbericht SEO, 16 april 2025.
De Commissie Regulering van Werk waarschuwde voor waterbedeffecten van arbeidsmarktbeleid. Die treden op als beleid tot onbedoelde arbeidsmarktverschuivingen leidt. Maar hoe relevant zijn waterbedeffecten? En in hoeverre heeft beleid in het verleden geleid tot waterbedeffecten?
Werken aan een stevig fundament
Nieuwbericht Rijksoverheid, 16 april 2025.
Met extra aandacht voor taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid, een stevige aanpak van het lerarentekort en een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt zorgen we voor een steviger fundament.
|
|
|
Columns, Podcasts en webartikelen
|
Innovatieve bril maakt loopbaanstap mogelijk
Webartikel SER, Zicht op 13-05-2025
Digitale innovatie maakt meer mogelijk bij Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Haag. De organisatie heeft 1.500 mensen in dienst die het nog niet lukt om mee te doen op de arbeidsmarkt.
Talentmanager Femke Vos van Raaak: "Als een kandidaat wil werken, dan geef ik niet op"
Webartikel ABU, 9 mei 2025.
Succes op de arbeidsmarkt ontstaat vaak door de inzet en motivatie van betrokken professionals. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen het Werkplein in West-Brabant en Raaak Personeel. Daar maakt de bevlogen talentmanager Femke Vos op eigen wijze een groot verschil. Vooral voor mensen die eerder niet aan het werk kwamen.
GreenFox: “Mensen een afstand tot de arbeidsmarkt? Bedrijven hebben een afstand tot kandidaten”
Webartikel ABU, 9 mei 2025.
Honderden ‘doelgroepers’ helpt GreenFox Social Return jaarlijks aan duurzaam werk. Zo ook voor de Universiteit Utrecht, waar ze nauw mee samen werken. Lees meer over de aanpak.
Menno Tamminga: We maken met z’n allen meer uren, maar we zijn niet productiever. Dat is fataal voor onze welvaart
Webartikel Menno Tamminga Wynia's week, 6 mei 2025
De Nederlandse economie groeit wel, maar dat is niet het resultaat van onze hogere productiviteit. De economie groeit omdat er meer mensen werken. We maken met z’n allen meer uren, maar we zijn niet productiever. Hoe komt dat?
Economie groeit in Q1, flexibele schil krimpt, zzp’en het minst
Webartikel Wim Davidse, ZIPconomy, 6 mei 2025.
Artikel n.a.v. cijfers van het CBS over de economie, de werkglegenheid, de werkloosheid en de flexibele schil.
De impact van AI op de werkvloer
Webartikel SER, 2 mei 2025.
Welke impact heeft kunstmatige intelligentie (AI) op de manier waarop we werken? Dat dit sterk sectorafhankelijk is blijkt uit de artikelenreeks waarin de SER sprak met verschillende organisaties die AI inzetten, of die de gevolgen van AI ondervinden. Welke inzichten zijn er opgedaan?
Wet internationalisering in balans beperkt aanbod van economen in Randstad
Webartikel ESB.nu, M. Roesch, B. Karreman, B. Loog, mei 2025.
De politiek wil de internationalisering in het hoger onderwijs beperken. Wat is het effect daarvan op de arbeidsmarkt? Een analyse voor de studies economie en econometrie – de studies met de grootste groep in Nederland blijvende internationale studenten.
Podcast: 'Cijfers over krapte arbeidsmarkt zeggen weinig, kijk naar wervingshaalbaarheid'
Podcast Ondernemersbelang, 2 mei 2025.
Voor het derde jaar op rij telde Nederland in 2024 meer openstaande vacatures dan werklozen, blijkt uit nieuwe data van het CBS . In de podcast Verstand van vandaag spreekt Ton Sluiter, manager data bij HeadFirst Group, met Maaike Kooijman over wat dat voor de arbeidsmarkt betekent.
Krapte op arbeidsmarkt vermindert, werkloosheid omhoog: ‘Zzp’ers niet meer ingehuurd’
Audiofragment, BNR 30 april 2025
De krapte op de arbeidsmarkt nam het afgelopen kwartaal iets af, meldt het CBS. Zo nam het aantal vacatures met 7000 af, het aantal werklozen nam juist met 16.000 toe. BNR's macro-econoom Han de Jong is positief. 'Wat je aan de combinatie van die cijfers ziet, is dat meer mensen zich op de arbeidsmarkt melden.'
Helft van asielmigranten na vijf jaar nog uitkeringsafhankelijk
Webartikel ESB.nu, 25 april 2025.
Asielzoekers die een Nederlandse verblijfsvergunning krijgen, ontvangen bijna allemaal een uitkering om hun leven in Nederland op te kunnen starten. Van niet-schoolgaande asielmigranten Asielzoekers die een Nederlandse verblijfsvergunning krijgen, ontvangen bijna allemaal een uitkering om hun leven in Nederland op te kunnen starten.
UWV Podcast: geen mensen met de juiste diploma’s? Zoek dan de juiste mensen
Podcast UWV, 25 april 2025.
Wat doe je als werkgever, nu talenten met de juiste papieren steeds moeilijker te vinden zijn? In de derde aflevering van ‘De arbeidsmarkt ontcijferd’ belicht UWV de oplossing van IT-dienstverlener Capgemini.
Podcast Motivatie als motor: van stilstand naar renovatie
Podcast ABU, 25 april 2025.
In deze aflevering het verhaal van Patrick, die na een moeilijke periode weer werk vond, mede dankzij Cherise van &iedereen. Samen belichten zij het belang van passende begeleiding, kansen op de arbeidsmarkt en het overwinnen van praktische drempels.
Kan AI ook de rol van een leidinggevende overnemen?
Webartikel ZIPtone, 23 april 2025.
Robots rukken op en nemen onze banen over? Van die clichés is weinig waar. Toch waarschuwt hoogleraar Jenny van Doorn om goed te blijven opletten. Fysieke robots én chatbots kunnen namelijk het werk van professionals verlichten, maar dat werk ook minder aantrekkelijk maken.
Gezien, gehoord, gekend
Webartikel Divosa, 22 april 2025.
In onze snelle, veeleisende samenleving vraagt het steeds meer vaardigheden om mee te doen. Daardoor haken te veel mensen af. Hoogleraar Anja Machielse verdiept zich al dertig jaar in de mensen die aan de rand van het zwembad staan, maar er niet in springen. ‘Diep van binnen wil iedereen erbij horen'.
Bezinning over beloning
Column Mats Frijlink CPB, 17 april 2025.
Waarom verlaten mensen de zorg, ondanks jarenlange loonstijgingen? De arbeidsmarkt is imperfect en laat zich niet altijd vangen in de eerste hoofdstukken van een economieboek.
Participeren kan ook met een basisinkomen
Webartikel Sociale Vraagstukken, 12 april 2025.
In het debat over de toekomst van het socialezekerheidsstelsel ligt de nadruk op betaald werk. Maar wat als je participatie breder definieert? Dan komt een basisinkomen als serieus alternatief in beeld. Docent-onderzoeker Barbara Brink bepleit een fundamenteel gesprek over nut en effect.
|
|
|
|
Boeken
|
Effecten arbeidsmarkttoelage Nationaal Programma Onderwijs 2021-2023
CPB; Visser, D.; Zumbuehl, M.;
Den Haag, CPB, 2025. 56 p.
Twee jaar na invoering arbeidsmarkttoelage onderwijs nog weinig effect op de instroom, uitstroom en het behoud van leraren op de scholen.
AWVN-onderzoek 'Hoe denken werkgevers over verlof(regelingen)?'
AWVN
Den Haag, AWVN, 2025. 17 p.
Werkgevers: verlofregelingen moeten eenvoudiger. De resultaten van het AWVN-onderzoek ondersteunen het SER-advies Balans in maatschappelijk verlof.
De arbeidsmarkt in cijfers 2024
CBS
Den Haag, CBS, 2025. 167 p.
Jaarlijkse publicatie over de ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Keeping older workers in the labour force
ESVLA; Eiffe, F.; Adascalitei, D.; [et al.]
Luxemburg, EU, 2025. 77 p.
Dit rapport wil een antwoord geven op de vraag hoe oudere werknemers zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.
Keeping older workers engaged : country report: Netherlands
ESVLA; Muller, J.
Luxemburg, EU, 2025. 8 p.
Landenrapport Nederland bij het rapport Keeping older workers in the labour force.
Undeclared care work in the EU : policy approaches to a complex socioeconomic challenge
ESVLA; Baggio, M.; Cabrita, J.
Luxemburg, EU, 2025. 42 p.
Onderzoek naar zwartwerk in de zorg in de Europese Unie, de kenmerken ervan en de uitdagingen waarmee mensen die in deze sector werken worden geconfronteerd.
Werkenden in kwetsbare situaties en de toekomst: platformwerk uitgelicht
RIVM; TNO; Ven, H. A. van de; [et al.]
Bilthoven, RIVM, 2025. 50 p.
Inzicht ontbreekt in omvang groep platformwerkers in kwetsbare situaties en hun ervaringen.
Wat werkt tegen discriminatie onder het eigen personeel en ten aanzien van sollicitanten?: onderbouwing van de checklist voor werkgevers 'Effectief discriminatie voorkomen en aanpakken onder het eigen personeel en ten aanzien van sollicitanten'
Nationaal coördinator tegen racisme en discriminatie; Min. BZK; Movisie; [et al.]
Den Haag, NCDR, 2025. 56 p.
Welke maatregelen zijn écht effectief om discriminatie binnen organisaties te voorkomen.
Investeren in samenleven : hoe arbeidsmigranten beter ingebed kunnen worden in de Nederlandse samenleving
Adviesraad Migratie
Den Haag, Adviesraad Migratie, 2025. 117 p.
Onderzoek naar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten niet alleen op hun werk maar ook daarbuiten echt kunnen meedoen in onze samenleving.
Asiel en integratie 2025: cohortonderzoek asielzoekers en statushouders CBS
Den Haag, CBS, 2025. 78 p.
De publicatie geeft inzicht in de instroom van asielzoekers bij het COA en in de samenstelling en integratie van groepen statushouders.
Armoede en onderwijs
Onderwijsraad
Den Haag, Onderwijsraad, 2025. 58 p.
Oproep om de toegankelijkheid te vergroten van het vo en het mbo voor jongeren die opgroeien in armoede.
Bilateral and multilateral agreements in the area of EU labour mobility : final report European Labour Authority
Luxemburg, EU, 2025. 93 p.
Analyse van meer dan 60 bilaterale en multilaterale overeenkomsten tussen EU-lidstaten die gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsmobiliteit - met name de detachering van werknemers.
Kansen op een goede start : onderzoek naar het vergroten van onderwijskansen bij de start in het basisonderwijs
Sardes; SEO; Jepma, IJ.; [et al.]
Utrecht, Sardes, 2024. 122 p.
Onderzoek naar het vergroten van onderwijskansen bij de start in het basisonderwijs.
Gescheiden werelden: onderwijssegregatie houdt aan : onderzoek naar segregatie in het primair en voortgezet onderwijs van 2017-2018 tot en met 2023-2024 : eindrapport 2025
KBA Nijmegen; Kohnstam Inst.; DUO; [et al.]
Nijmegen, KBA Nijmegen, 2025. 77 p.
Het rapport laat zien dat er nauwelijks iets is veranderd op het vlak van segregatie naar inkomen, opleidingsniveau en migratieachtergrond van ouders.
Monitor passend : onderwijs mbo : meting 2024
KBA Nijmegen; ECBO; ResearchNed; [et al.]
Nijmegen, KBA Nijmegen, 2024. 55 p.
Hoe geven mbo-instellingen invulling aan passend onderwijs en hoe wordt de uitvoering en realisatie van de geboden ondersteuning ervaren.
The inequality of labor and health risks: a probability-impact perspective
CPB
Den Haag, CPB, 2025. 56 p.
Risico-ongelijkheid op het gebied van arbeid en gezondheid. Arbeidsmarktrisico’s stapelen zich op bij kwetsbare groepen.
De situatie van gezinnen in Nederland in beeld : trendonzerzoek naar de ontwikkeling van het Nederlandse gezinsleven
Verwey-Jonker Inst.; Fikrat-Wevers, S.; Glijn, R.; [et al.]
Utrecht, Verwey-Jonker Instituut, 2025. 121 p.
Hoe gaat het met gezinnen in Nederland sinds 2008? Van welke voorzieningen maken zij gebruik? Hoe ervaren zij deze ondersteuning? En waar hebben gezinnen nog meer behoefte aan?
Verkenning wettelijk minimumjeugdloon
Min. SZW
Den Haag, Min. SZW, 2025. 73 p.
In het licht van bestaanszekerheid wordt de hoogte van het minimumjeugdloon onderzocht, afgezet tegen andere overwegingen zoals scholing en werkgelegenheid.
Jongeren en het minimumjeugdloon : rapportage voor het ministerie van SZW over jongeren en het minimumjeugdloon.
Blauw Research
Rotterdam, Blauw Research, 2025. 28 p.
Blauw Research is in gesprek gegaan met 20 jongeren over hun ervaringen met het minimumjeugdloon.
Making it work : supporting informal caregivers in balancing paid work, personal life and informal care : proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam
Vos, E. E.
Z.P., Eline E. Vos, 2025. 218 p.
Proefschrift over het combineren van mantelzorg en werk.
Arbeidsmarkthervormingen in de nationale herstel- en veerkrachtplannen : enkele resultaten, maar onvoldoende om structurele uitdagingen aan te pakken
Europese Rekenkamer
Luxemburg, EU, 2025. 86 p.
Slechts een beperkt aantal arbeidsmarkthervormingen heeft tot dusver merkbare resultaten of een merkbare bijdrage aan de uitvoering van de landenspecifieke aanbevelingen opgeleverd.
Antwoorden van de Europese Commissie op het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer : speciaal verslag "Arbeidsmarkthervormingen in de nationale herstel- en veerkrachtplannen"
Europese Cie
Luxemburg, EU, 2025. 10 p.
Antwoorden van de Europese Commissie op de belangrijkste opmerkingen van de Europese Rekenkamer.
Waarom worden mensen zelfstandige?
AIAS-HSI; Beer, P. de
Uitgever: Amsterdam, AIAS-HSI, 2025s. 26 p.
Wat zijn de motieven voor werk als zelfstandige? Wie worden zelfstandige? Welke factoren verklaren dat mensen zelfstandige worden? En waarom maken werknemers de overstap?
Kennisnotitie Mantelzorg onder werkenden
Den Haag : SCP, 2025.
Het geven van mantelzorg, combinatieproblemen met werk en ondersteuning door werkgevers.
|
|
|
|
Tijdschriftartikelen
Heeft u interesse in een tijdschriftartikel? Vraag een kopie aan bij de bibliotheek van de SER, bidoc@ser.nl
|
Arbeidsmigrant is tergend langzaam ietsje beter af
Groeneveld, A. ;
FNV Magazine, nummer 1, jaar 2025, p. 44-46
De FNV voert een verbeten strijd voor betere werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten.
De Richtlijn Platformwerk: een effectief compromis? : Het wettelijk vermoeden en de regulering van algoritmisch beheer in bredere nationale context
Keijzer, M.
Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht, nummer 1/2, jaar 2025, p. 13-19
De Richtlijn Platformwerk biedt nuttige nieuwe rechten voor werknemers, maar de effectiviteit voor de rechtszekerheid van de richtlijn valt nog te bezien.
EU migrant workers and the right to health in the Netherlands during and beyond the COVID-19 pandemic
Mantu, S.; Berntsen, L.; Lange, T. de; [et al.]
Transfer, nummer te verschijnen, jaar 2025
De gezondheidsrechten van EU-arbeidsmigranten zijn vaak onvoldoende geregeld.
Agenda-setting as a trade union strategy: the case of the minimum wage in the Netherlands
Kloosterboer, D.
Transfer, nummer te verschijnen, jaar 2025
Verhoging van het minimumloon is een voorbeeld hoe de invloedrijk soms de media en vakbonden kunnen zijn.
Lege kassen
Staalduinen, J. van
Vrij Nederland, nummer 3, datum apr., jaar 2025, p. 76 -84
Het plotseling verdwijnen van arbeidsmigranten zou gaan leiden tot minder economische groei en minder directe en indirecte welvaart.
Re-integratie of remigratie? : proef helpt dakloze arbeidsmigranten
Enneking, K.
Binnenlands Bestuur, jaargang 46, nummer 7., datum 11 apr., jaar 2025, p. 22-25
Zes grote gemeenten nemen deel aan een pilot die dakloze arbeidsmigranten ondersteunt bij hun terugkeer naar werk of naar hun land van herkomst.
Vijf jaar na Borstlap en Roemer : van adviezen naar wetgeving
Laagland, F.
TRA, jaargang 17, nummer 4, datum apr., jaar 2025, p. 1-2
De problemen met arbeidsmigratie zijn nog steeds niet goed onder controle en de SER is om advies gevraagd.
Werknemers begrijpen vaak hun arbeidsovereenkomst niet: een probleem dat om een oplossing vraagt
Houwers, H.
TRA, jaargang 17, nummer 4, datum apr., jaar 2025, p. 9-15
Het is in het belang van werkgevers, werknemers en maatschappij dat werknemers hun arbeidsrechten en -plichten kennen.
Laaggeletterdheid en vragenlijsten: aanbevelingen van een participatief onderzoek met ervaringsdeskundigen
Mölenberg, F. ; Kókai, L.
TSG, jaargang 103, nummer 1, datum jan., jaar 2025, p. 10-14
Hoe kan de relatie tussen laaggeletterdheid en gezondheid beter onderzocht worden?
De politieke economie van arbeidsmigratie in Nederland
Vliet, O. van
Bestuurskunde, jaargang 34, nummer 1, jaar 2025, p. 54-62
De besluitvorming over arbeidsmigratiebeleid gepaard gaan met de nodige politieke en bestuurlijke dynamiek.
Pak risico-ongelijkheid aan om bestaanszekerheid te versterken
Hekkelman, B.
ESB, nummer te verschijnen, jaar 2025
Hoe is kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt verdeeld en hoe kan beleid hierop inspelen?
Heeft het Nederlandse minimumjeugdloon nog toekomst?
Arkel, R. van
TAP, jaargang 18, nummer 2, datum mrt., jaar 2025, p. 4-10
In dit artikel zal worden ingegaan op de vraag of het Nederlandse minimumjeugdloon moet worden aangepast.
Beloning van uitzendkrachten Hof van Justitie en Hoge Raad verruimen het gelijkebehandelingsvoorschrift
Palm, S.
TAP, jaargang 18, nummer 2, datum mrt., jaar 2025, p. 20-27
Werkgevers negeren rechterlijke uitspraken over de beloning van uitzendkrachten.
Mededelingsplichten: een vergelijking tussen dwaling en goed werkgeverschap
Zwart. M. de
TAP, jaargang 18, nummer 2, datum mrt., jaar 2025, p. 11-19
Dit artikel enkele richtsnoeren voor de beoordeling van vier verschillende mededelingsplichten uit hoofde van goed werkgeverschap.
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Stuur deze mail vooral door naar anderen. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden. |
|
|